C L O U D ;
ABOUT ENTRY
Kolej Vokasional bagus atau tak?
Tuesday, 22 September 2015 • 18:19 • 5 comments



Assalamualaikum!
Hot issue will be discuss today, yuhuuu!
Kolej vokasional bagus ke tidak? Vokay ni untuk budak yang malas nak belajar lah.......vokay ni untuk budak tak pandai......budak takde masa depan and bla bla bla
Who says?
Please ubah tanggapan anda tntg kolej vokasional sebab skrg vokay ni dh kira standard dengan u bcs after 4years belajar terus dapat diploma. Jimat masa sikit daripada amik SPM.

Bila belajar dekat kv (kolej vokasional) ni kita akan lebih didedahkan kpd kemahiran. Lebih better kita belajar kemahiran sebab............ industri sekarang memerlukan tenaga yg mahir. Kalau kita hebat dlm exam tapi tak boleh praktikkan apa yg kita belajar dlm kehidupan pun tk guna jgk. Yedak?

Waktu belajar macam mana?
Dkt kv waktu belajar dri pukul 8 sampai 5 ptg...macam orang bekerja gituu. Tapi tk semua kv rasanya.  Tak penat kee? cukup mse ke nk rehat? waktu rehat bila? tak stres ke? Okay saya jwb satu persatu. Tak penat ke? Lumrah lah as a student kita akn rasa penat, tp takpelah biar kita pnt skrg utk berjaya....siapa lg nak majukan dri sendiri klau bukan diri sndri....fikir jgk ibuayah yg hntr kita dgn hrpn utk kita berjaya....huhuhu terus tk jd giveup bila fikir mcmni. Heheehehe

And aku akn share lah sikit pengalaman aku dkt kv utk korg..Bg smgt sikit utk korg masuk kv. Msuk jgn tak masuk! 


Dekat kv ni ada macam macam kos yg kita boleh pilih. Mcm dekat kv aku ni more kepada kos office. Takde kos pembinaan, automatif, elektrik dll mcm kv lain. Kv aku ade kos kesetiausahaan pentadbiran, pengurusan perniagaan, perakaunan & pangkalan data. Korang rasa aku kos apaaaa??? Jeng jeng jeng
                                                               -
                                                               -
                                                               -
                                                               -
                                      PENGURSAN PERNIAGAAN

Susah tak kos ni? Apa je yg kita bljr dlm kos ni? Best tak? Nak masuk jgk!
Kos ni sangat bestt utk orang yang minat bisnesss. So siapa yg minat bisnes bolehlah mohon kv ni. Apa yg kita belajarr? Untuk sem 1, pelajar akn belajar automasi pejabat iaitu mesin2 yg ada dkt pejabat contohnya mesin fotostat,ricih,faks,frangki. Belajar lh cri nak guna, lepasni boleh handle mesin fotostat dkt kedai fotostat yg besar tu sbb korg akn gne mesin tu mse bljr. Seronok! Selain itu, kurier and dispatch: perkhidmatan pos. Ada jugak belajar sistem pemfailan, subjek ni subjek fav aku even pening. Susah nak explain tapi serius besttt. Dan last sekali belajar handling mail and reception duties. Subjek ni macam kerja dkt reception, secretary pun ada. Sebab kita kena serve tetamu yg dtg kt syarikat. Keseluruhan sem 1 sangat best, sebab subjek tak berat sgt.

Kita beralih ke sem 2 pulak...wohoooo sem 2 agak mencabar. Bg org yg suka cabaran ni tmpatnya hahaaha. Apa yg mencabar sgt tu? Typing duties. Typing dgn menggunakan jari yg btul,bukan pakal bedal jee. Yg ni amik masa utk pro. Tapi bila korang dh pandai, laju gila weh menaip dkt komputer. TAK TIPU! Next, belajar nak buat laporan projek, invois & dll, tu untuk subjek kedua. Subjek ketiga, lebih kepada tugas penyeliaan iaitu buat latihan kerja, kursus induksi, resume. Banyak berlakon utk subjek ni. Boleh jd pelakon hbt lah lpsni kehkehek. Last sekali, subjek fungsi telekomunikasi. Belajar lah nak guna google+hangout and skype. Bnyk gunakan internet utk subjek ni. Jgn risau, internet ckgu sediakan hehe

Lupa untuk bagitahu, dekat kv ni kita ada 8 sem. Setiap sem ada exam then soalan takkan ulang utk sem seeterusnya. Contohnya, sem1 punya pembelajaraan takkan masuk dkt sem 2 punya exam. Best bukan? Hahahaha yay!

Mesti kkorang tertanya tanya jgk ek aku belajar dekat kv mana........hehehehe. Aku bljr dkt..........
sini:
Image result for kolej vokasional perdagangan
KOLEJ VOKASIONAL PERDAGANGAN JOHOR BAHRU

Boleh lah google for more information pasal kv ni. Okay lastly, untuk adik adik yang bakal menduduki pt3 tahun ni. Good luck! Bila bptev dah bukak permohonan ke kv bolehlah mohon sekolah ni. Tak rugi adik adik, you will learn new exciting  things that you never know :) Untuk ibu ibu da ayah ayah boleh lah daftarkan ank-anak anda dkt sini. Kalau dah masuk sini cari hakak! Hihihihi.

That's all. Bye bye & assalamualaikum. Kalau ada persoalan boleh comment dkt bwh insyallah akn dijwb :)

Labels: , , , , , , , ,



PAST
THE OWNER;
Hello, its been a long years i didn't open my blog. Sorry i have deleted my older posts. Enjoy my new post! Don't forget to follow! Lavh

QUOTES;


"Happiness is a decision. You are as happy as you decide to be. "

OTHERS;


BLOG ARCHIVE;

  • dsdjk